Tacksamhet

Tjugo i sex i onsdags, efter att hämtat sjuka barn på förskolan, insåg jag att klockan 18 är deadline för att lämna in ”tankar inför helgen” till lokaltidningen. Så i panik skrev jag ihop nedan och skickade in, med stavfel, syftningsfel och allt. Kanske skall jag lägga till att jag är tacksam för att det finns viktigare saker att göra, såsom att ta hand om sjuka barn än att skriva tankespalter…..

********

Idag är jag tacksam för skatten jag betalar

för det betyder att jag har ett jobb

Idag är jag tacksam över att behöva gå upp 0420

för det betyder att jag har barn med massa skaparkraft och energi

Idag är jag tacksam över att vågen visar några extra kilo

För det betyder att jag kan äta mig mätt varje dag

 

 

 

Ibland är det gott att vända på perspektiven, stanna upp och inse hur bra vi har det. När livet snurrar på med dagishämtningar, VABdagar och vardagsgrå bekymmer är det så lätt att bli närsynt och trött. Då kan det vara viktigt att få ta ett steg tillbaka och se med nya ögon. När vi i helgen firar Tacksägelsedag är det ett tillfälle att stanna upp och se vilka gåvor Gud lagt i våra liv. Vad är just du tacksam för?

 

För några år sedan besökte författaren Jonas Helgesson Alingsås och höll föredrag. Han gav oss som lyssnade sju tips kring livet och under den sista av de sju punkter sa han ungefär så här

” När jag föddes trodde läkarna att jag skulle dö, de trodde till och med att min mamma skulle dö. Men vi överlevde! Vi har upplevt något stort tillsammans, och kanske är det därför vi är så tighta. ”mamma hon har varit hejaklacken i mitt liv”, och om jag nu har levt 32år av fet bonus.”

Han utvecklade sitt resonemang om hur tacksamhet blivit en livsinställning. Han tar ingenting för givet men gläds för allt det som fyller hans vardag. Livsinställningen har honom mycket och på frågan om vilken mänsklig egenskap han uppskattade mest sa han ”Tacksamhet är den vackraste mänskliga egenskapen”

Personligen skulle jag oftare behöva se att glaset är halvfullt. Att mitt liv är fyllt av fantastiska människor och saker om jag bara tar ett steg tillbaka. Om jag oftare tillåter mig att se det tror jag att jag får lättare att hantera de små livskriserna.

Så ta en stund och fundera över allt du har att tacka för. Kanske att vi bor i ett bra land, att vi har det materiellt bra, att vi har en sjukvård som fungerar. Kanske är det så att när vi känner tacksamhet så förändras något inom oss. Kanske börjar se och inse att det inte bara är jag som styr allt i mitt liv, det är inte bara om mig allt handlar… det finns en större mening – alla andra människor… vi har gemensamt ansvar för hela vår värld…

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *