Allt börjar i det egna hjärtat

Efesierbrevet 5:1f

Jag tror inte på Gud men med ondskan är jag inte säker. Så säger en del jag möter som präst. Varför är det lättare att se det onda än godhet? Är det för att det som gör ont drabbar oss mer? Att det onda vi ser på tv och har ont omkring oss drabbar hjärteroten och berör oss på ett annat sätt?

För nog existerar ondska.  Det tror jag att få ifrågasätter. Denna jord är full av ondska. Många människor känner av den dagligen, in på bara kroppen. Här får vi uppleva, grymhet, fruktan, förakt, misshandel, våld och mobbing. Vi har en enorm kapacitet till det onda vi människor.

Och det är som om det bodde en slags automatik i det onda. Förtryck föder hat som föder våld. Och våld föder automatiskt ännu mera våld. Det är som om det följde en slags mekanisk kedjereaktion på varje negativ handling. Det onda föder ännu mera ont.

Den 14de Dalai Lama Tenzin Gyatso. Den politiske och andlige ledaren i Tibet. Han menade att det finns bara ett sätt att kämpa mot det onda.När Kina invaderade Tib
et 1959 var det hans övertygelse att det tibetanska folket kunde genom kärlekens makt vända lidande till välsignelse. Han menade att allt börjar i det egna hjärtat. Övervinn hatet, föraktet, vreden och förödmjukelsen hos dig själv. Tillåt inte det fientliga inom dig att slå rot.

För det enda som kan besegra det onda är det goda. Att bryta våldets inneboende automatik, det är vår enda väg.

Det onda besegras med det goda. Hat övervinns med kärlek. Mörker botas med ljus.

Så börja med ditt eget hjärta och om du där ser ditt eget mörker och möt dig själv med godhet och förlåtelse. Minns att också du, med både mörker och ljus är en av Gud älskad människa.

Så när Paulus skriver Ta Gud till föredöme som hans älskade barn, Lev i kärlek… så visar han oss på den enda väg vi har ut från mörkret till ljuset. Vårt bästa vapen mot ondskan i världen. Lev i kärlek, till dig själv, till din medmänniska och till Gud.

Besegra mörkret med ljus.

Margareta Melin diktar i sin psalm:

Mörker är brist på ljus. När ljuset kommer tar mörkret slut. Så var inte rädd. Var ljus!

Det här inlägget postades i dagens fundering, präst, Predikan, Tankar inför helgen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *