Kärleken, den gör mig svag och stark

”I det lilla ordet kärlek ligger världens stora längtan. Vi kan bara vinna kärleken om vi får den som gåva. Den som vill hålla fast den förlorar den igen. Den som ger den vidare vinner den på nytt.” Bengt Samuelsson

Bengt Samuelsson ser på kärleken som en gåva. Vi kan inte tvinga den till oss. Vi kan inte köpa oss den som vi handlar mat i ett varuhus. Vi kan inte förhandla oss till den med avtal och garantier. Kärlek är och förblir något som skänkes mig, det är en gåva.
Och det här med synen på kärlek som en gåva det tänker jag mig att det innebär att kärleken gör mig både stark och svag. Jag blir både trygg och bräcklig.

Stark för erfarenheten av oförtjänt kärlek gör att jag vågar tro att det går bra att vara en människa som jag. Jag vågar mer säga vad jag tänker och tycker. Jag vågar vara sann om vem jag är.

Kanske tror jag mer på mig själv och min förmåga. Kanske vågar jag pröva nya saker, nya tankar, våga förändring för min väns skull. Och Vad spelar det för roll att jag inte alltid säger rätt saker eller är så smart jämnt. Vad spelar det för roll om jag inte hinner fixa frisyren eller har ett kilo extra runt magen? Kärlek som gåva vilar ju inte på mitt utseende, min intelligens, min prestation. Jag vågar tro att det går bra att vara en sån som jag.

Kärleken gör mig stark.

Samtidigt gör kärleken mig svag.

Man blir ju så beroende av varann. Min vän betyder så mycket för mig så tänk om du skulle försvinna. Jag kan ju inte kontrollera, styra eller bestämma över den andre. Jag måste lita till att du väljer att stanna hos mig. Och inte bara det: om något skulle hända dig eller om döden skulle hämta dig ifrån mig hur skulle jag väl kunna klara det? Att vara så beroende av en annan innebär en viss sårbarhet. För om du inte skulle finnas kvar hos mig så skulle jag kanske gå i tusen bitar.

Kärlek som gåva gör mig både stark och svag.

Och samtidigt tror jag att det är just i den kombinationen av styrka och svaghet, av trygghet och sårbarhet som kärleken hålls levande.

Jag får öva mig att leva i tillit och öppenhet och jag får lära mig att behandla den andre försiktigt. Insikten att den andre är En gåva är ju något som gör mig glad och ger mig livsmod så jag förstår att det går bra vara den jag är och på samma gång får mig att beröra min vän med mjukare händer och med större respekt. För din kärlek är en gåva som jag inte vill förlora.

”Allt det goda vi får, varje fullkomlig gåva, kommer från ovan, från himlaljusens Fader.”                                                                                                        Jakobsbrevet 1:17

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *