Den som ser sonen ser fadern 

Idag är temat i våra kyrkor Försonaren och jag minns en berättelse jag läste för länge sedan. I all sin enkelhet berättar den om något stort
En mor och en far förlorar sitt enda barn i kriget. De bor i USA, är förmögna och framgångsrika. De är också konstintresserade och samlar på äkta tavlor av kända målare. En dag, flera år efter sonens död, kommer en soldat förbi deras hem. Han var kamrat med deras son och berättar att det var när sonen skulle rädda honom som han sköts ner. Som tack har soldaten målat ett porträtt av deras pojke. Tavlan hamnar på främsta platsen ovanför den öppna spisen. Så småningom dör det gamla paret och det blir känt att deras ägodelar ska auktioneras ut. Till auktionen kommer många som vill få köpa tavlor ur parets konstsamling och nyfikenheten är hög. Och när auktionen ska börja tar auktionsförrättaren fram tavlan av sonen. Det går trögt då konstnären är okänd och folksamlingen ropar åt förättaren att ta fram de andra tavlorna men han envisas med att porträttet ska säljas först. Till slut köper parets gamle trädgårdsmästare tavlan för 10 dollar. Då annonserar auktionsförrattaren oväntat att auktionen därmed var över. Det blir en hel del irritation och tumult men förättaren förklarar att testamentet föreskriver att den som köpt tavlan av parets son skulle få alla de övriga tavlorna gratis…

”Den som ser Sonen…skall ha evigt liv” står det i evangeliet. Den som har Sonen har allt det andra också säger kyrkan. I det till synes värdelösa bor det enda hållbara. Hos den fattige finns rikedomen. Endast den Avrättade ger liv bortom döden. Guds omvända ordning…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *