Påsken – gungbrädan, Gud och människan

En bild som jag numera ibland återkommer till när jag tänker på påsken är bilden av Gud som gungar gungbräda. Påsken beskrivs av Anders Arborelius som två rörelser, en uppåtgående och en nedåtgående. Han skriver ungefär så här:  Tänk dig bilden av Gud som sitter i sin himmel. Allt är fantastiskt runt om honom. Änglarna sjunger, solen lyser, allt är varmt och underbart. Men han sitter och grubblar. Han har sett hur människan har det och förstår att något måste göras. Till slut bestämmer han sig: han ställer fram en gungbräda. Där ena ändan är uppe i himlen och den andra ändan sträcker sig allra längst ner på jorden. Sedan tar han ett djupt andetag och kastar sig ut från sin himmel och åker på gungbrädan neråt och neråt. Genom självförakt, hat, svek, ångest, övergivenhet, våld och död. På den andra sidan sitter en människa som till sin förvåning börjar stiga uppåt. Hon som kände sig låst i ett fängelse åker plötsligt genom taket, kanske får hon höjdskräck, men så plötsligt ser hon att hon kommit till himmelen.

Gud gungar gungbräda. Jag tycker om den lekfulla bilden för det som är något av det mest dramatiska vi kan berätta. Intåget i Jerusalem och veckan som följer. Jesus rider in i Jerusalem. All hurrar och ropar men Jesus sitter tyst på sin åsna. Han vet vilka dagar som väntar honom. Flera gånger har han nämnt det för sina vänner men de vill inte tro honom. Nej! Inte ska du dö! Men bara om några dagar ska Jesus svettas blod i ångest inför det lidande som han har att gå igenom.
Så idag när upptakten till Stilla veckan börjar så väntar en vecka med 6 dagar av mörker hat och svek först på den 7 de dagen kommer en försiktig gryning. Jesus ska förrådas av sina vänner, han ska torteras, dödas och sedan plötsligt på söndagens morgon, stå där levande igen. En vecka med sann dramatik. Och nu har Gud kastat sig ut från sin himmel, för att åka neråt, neråt, neråt till människans mörkaste möra. Så att människan kan åka uppåt och uppåt till Guds himmel

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *