Testcyklist?

Vad skulle få dig att ställa bilen och tre dagar i veckan och istället ta cykeln till jobbet, dagis eller affären? Den frågan ställer sig just nu bland annat Alingsås kommun. I något som kallas omställning Alingsås (tror jag) söker kommunen Testcyklare.
Som testcyklare åtar du dig vissa saker, bland annat att ställa cykeln tre dagar i veckan, fylla i på nätet hur dina vanor förändras och göra hälsokontroll.

Lite mer exakt får man som Testcyklare: (från alingsas.se)

• Låna en cykel som motsvarar dina resebehov (elcykel, lastcykel, cykelkärra, vikcykel eller trehjuling).
• Hjälp av en cykelexpert att välja rätt cykel.
• Personlig rådgivning och coachning.
• Hälsoundersökning före och efter testperioden.
• Ett cykel-kit med användbara tillbehör.

Som motprestation behöver du

• Ersätta dina vardagsbilresor med cykling minst tre dagar i veckan under perioden april-oktober 2014.
• Fylla i en resvaneundersökning innan och efter testperioden, samt regelbundet rapportera hur mycket du cyklat.
• Genomgå två hälsoundersökningar.
• Hålla kontakt med coach och projektledare.
• Medverka på startmötet i Alingsås den 19 mars kl. 18-21 samt ett avslutningsmöte i oktober.

Frestad? Jag måste erkänna att jag är lite sugen. Redan under förra året gjorde jag en mindre omställning. Mer i ett led att öka min vardagsmotion än ett miljö/ekonomi-tänk. Trots att vår (enda) bil nästan alltid var hemma i och med att min hustru var föräldraledig slutade jag ta bil till jobbet och affären. En hel del bidrog nog det faktum att el-cykeln var ny. När vinter och kyla väl slog till väcktes soffpotatisen i mig och jag är rädd att han är svårdödad. För att försvåra motivationen har jag bytt tjänstplats och har inte längre 2 km till jobbet utan 12 enkel väg. Så egentligen borde jag motivationen vara större.

Det som talar för att jag vill testa Testcyklarna är att jag gillar utmaningar. När utmaningen dessutom ligger lite utanför det jag tror mig orka sporrar det mig egentligen ännu mer. Min stora akilleshäl är nog uthålligheten. Utmaningen håller på från april till oktober. Kommer jag verkligen orka cykla hemsjö-alingsås tre dagar i veckan i sju månader? Vad skulle få dig att ställa cykeln hemma?

mer info på alingsås kommuns hemsida:
https://www.alingsas.se/trafik-infrastruktur/cykla-i-alingsas/projektet-testcyklisterna-0

Det här inlägget postades i cykla och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *