Vad säger en bild?

Texten publicerades i Alingsås Tidning under mars 2014 ”tankar inför helgen”

Jag sitter på bussen och slår ihjäl ett par minuter med Instagram, ett litet program där mina vänner bland annat visar bilder från vardagen. Barn i pulkabacken blandas med semesterbilder och senaste cafébesöket. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord och för mig som ständigt jobbar med ord är Instagram ett skönt avbrott från ordflödet. Bilden talar tillsammans med mig snarare än till mig, väcker min fantasiförmåga och öppnar upp ögonen, ger mig vidd och bredd. Förståelsen och tolkningen ligger på ett tydligare sätt hos mig än hos sändaren.

Bilder säger mer än tusen ord men det omvända kan också vara sant. För visst finns det ord som säger mer än tusen bilder? Under det senaste året tycker jag att Jonas Hassen Khemiris ”Kära Beatrice” eller Jason ”Timbuktus” Diaktés tacktal är exempel på det. Ord som får stanna kvar i oss, slå rot och påverka inifrån. I helgen talar vi om ”det levande Ordet i kyrkorna”. När Jesus samtalade och undervisade gjorde han det med ord och berättelser. På de svåra frågorna får vi av Jesus inga enkla svar eller färdiga svartvita lösningar utan en berättelse, en bild. Vi får ställa de eviga frågorna men Jesus svarar med att berätta en berättelse. På frågan om vad människan skall göra för att få evigt liv och vem som är min nästa berättar han berättelsen om den barmhärtige samariern Jag får komma till bibelberättelsen med min livsförståelse, mina tankar och min ryggsäck. Så blir orden inte bläck och papper utan en mötesplats, ett levande ord. Paul Ricoeur säger att orden inte avbildar verkligheten utan skapar den. Ord äger kraften att skapa nya världar. Det är med orden som verkligheten blir till och det som sägs äger förmågan att bli till. Så nästa gång en berättelse griper tag i dig eller får dig att mitt i vardagen stanna upp och fundera så dela den med någon. Bjud in någon och få nya perspektiv och djup. Jag förvånas ibland som präst över vilka tankar och funderingar mina predikningar väcker men blir oerhört glad när någon vågar kommentera eller tänka kring predikan. Så våga dela ditt livs bilder, inte bara på Instagram, utan dina tankar kring livet, Ordet och den grå vardagen.

Det här inlägget postades i dagens fundering, Tankar inför helgen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *