Tack Marcus Birro

(dagens tankar pga av Marcus Birros tankar i kvällspressen)

för att du lägger ytterligare stenar på mina redan tunga axlar. Likt de flesta av mina jämnåriga så jobbar jag och barnen är på dagis (eller som det numera heter förskola). I grund och botten tror jag att både jag och mina barn mår bra av det samtidigt som det ger mig dåligt samvete att lämna dem. Känslan är dubbel eftersom jag älskar mina barn men också tycker mycket om mitt arbete.

Någon eller någonting måste betala i familje/jobb/ekonomirelationen. Jag tror att de flesta föräldrar kämpar med den balansgången. Ska jag jobba mycket och barnen vara på dagis längre? Ska jag jobba mindre och troligtvis få mer att göra på mindre tid på jobbet men mer tid med familjen? Ska ekonomin betala och jag får mer familjetid? Vågskålen ser olika ut och så även resultatet men jag tror inte att Peter Birros pekpinnar hjälper. Jag vill själv välja hur livspusslet skall läggas, det är svårt nog utan krav och lag. Birro skriver i sin text om de nya folksjukdomarna och på ett sätt har han rätt i sin nuvärldsanalys. Vi jobbar för mycket, vi har för höga krav på oss själva i relation till arbete och vi borde kanske dra ner på ambitionsnivån ibland. Men krav och lag är inte rätt väg.

Kräv att föräldrar ska vara hemma säger Birro, tvinga dem att arbeta mindre.

Han skriver: För det första: Skräddarsy pappamånader. Kräv av nyblivna föräldrar att de ska vara hemma med sina barn det första året och tvinga föräldrar att arbeta mindre under barnets första tio år. Att uppfostra och älska sina barn är rimligen det viktigaste vi kan göra för dem, för oss själva, och i förlängningen också för samhället.

Istället säger jag; Det är klart att uppfostra och älska sina barn är det viktigaste vi kan göra. Så ta denna fastetid och se över dina prioriteringar. Var lägger du din energi, var vill du att det ligger? Vart har du ditt focus och vart vill du ha det? Sammstämmer inte verkligheten och viljan så se över familjelivet och fundera innan någon får för sig att lagstiftning är en bra ide

Det här inlägget postades i dagens fundering och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *