Film, böcker, podcasts etc

Mellansnackskungen Emil Jensen fick äntligen sommarprata i år. Får erkänna att det var ett av få namn i år jag blev riktigt glad över när sommarpratorna presenterades. När jag nu har hunnit lyssna blev jag inte besviken. Emils sommarprat hade kanske inte samma tyngd som när jag hört honom innan (eller så beror det på att jag som Emil-fan känner igen många tankebanor).

Hans stora fråga i sommarpratet var om det var bättre förr? Genom vardagsfunderingar och berättelsen om hans systers bortgång tas man som lyssnare med i en strid ström av väl valda funderingar och i hans berättelse varvas komedi, kärlek, tragedi och en liten gnutta av samhällskritik. När sommarpratet ebbar ut lämnas jag kvar med en positiv grundkänsla inför framtiden och som alltid med Emil vill man ha mer.

 

 

Jag vet inte hur många timmar jag har spenderat framför en amerikansk deckare. Jag trodde mig ha rätt bra koll på hur deras rättsystem fungerar. Så när en bekant tipsade mig om ”the serial” väckte upplägget och berättelsen mitt intresse. The serial är en podcast från Chicago och är i grunden en radiodokumentär. I den får man följa ett äkta fall som en journalist djupdyker i.

Hae Min Lee försvann 1999 och hittas död. Sex veckor senare arresteras hennes pojkvän och döms senare mot sitt nekande för mord. I tolv podcast-avsnitt får man sedan följa hur en reporter börja gräva i fallet. De olika avsnitten tar upp olika aspekter av fallet och till slut kommer jag förhoppningsvis få en bild. Jag kan starkt rekommendera dessa 12 avsnitt om du vill få en rättvis bild av hur svårt och komplicerat ett mordfall är och hur bräckligt ett liv kan vara.

http://serialpodcast.org

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5991206